Tiina Wiik Mieli ei ole täytettävä astia vaan sytytettävä liekki

Olisiko Saulin jo aika olla hiljaa?

Presidentti Niinistön viimeaikaisten lausuntojen lukeminen on ollut kiinnostava kokemus, joka häilyy huvittuneisuuden, ärtymyksen ja myötähäpeän välillä. Alan pitää sitä täysin realistisena vaihtoehtona, että hän on sosiopaatti, joka ei aivan ymmärrä, miten ihmisen pää yleensä toimii - arvoista puhumattakaan.

Saulin "reaktio" terrori-iskuihin on joka kerralla sama epäreaktio: hän tuomitsee iskun. Millainen ihminen kokee sellaisen tarpeelliseksi? On harvinaisen ärsyttävää, kun poliitikko ryhtyy itsestäänselvyyksiin, koska siitä ei koskaan aivan erota, sanooko hän asian, koska hän on tyhmä vai siksi, että hän aliarvioi meidän muiden järjenjuoksun.

84 ihmisen murhan tuomitseminen ei ole kannanotto. Se on pienin minimi, matalin yhteinen nimittäjä, jonka saavuttaessasi voit kutsua itseäsi jollain tavalla ihmismäiseksi otukseksi. Onneksi olkoon, Sauli: kuulut nyt siihen 99,9% suomalaisista, joka ei pidä 50 lapsen hankkimista teholle hyvänä asiana.

Ja kyseessähän ei siis ollut sivumennen tehty maininta muun kommentin yhteydessä. Siinä oli Niinistön koko lausunto. Hän koki tuon sanomisen niin merkitykselliseksi kannanotoksi, että sen vuoksi kannattaa lausuntoa ryhtyä antamaan.  Mitä tuosta pitäisi päätellä? Sekö, että Niinistö aliarvioi meidät niin pahasti, että luulee meidän näkevän mitään arvoa tuollaisella kommentilla, vai se, että Niinistö on sosiopaatti, joka ei itse ymmärrä, kuinka itsestäänselvä hänen lausuntonsa on? Sanan "jyrkästi" laittaminen tuomitsemisen perään ei nosta naurettavaa epäreaktiota suosta.

Myötähäpeälle tuli jatkoa, kun Niinistö ryhtyi kommentoimaan Turkin vallankaappausyritystä. Hän totesi ykskantaan, että Turkin demokraattista, vaaleilla valittua hallitusta pitää tukea. Ilmeisesti Niinistön mielestä hallitus säilyy demokraattisena silloinkin, kun se lähtee romuttamaan demokratian rakenteita, kuten parlamentarismia, sananvapautta, kokoontumisvapautta ja lehdistönvapautta. Niinistön mielestä siis Hitler, Mugabe, Kim Jong-Un ja Marcos eivät ole diktaattoreita, koska heidät oli joskus vaaleilla valittu. Ajanlasku pysähtyy viimeiseen demokraattiseen hetkeen, eikä sillä ole hänelle väliä, että AKP:n voittoa vauhditettiin vilpillä.

Siinäpä vaarallinen ideologia presidentille: Vaikutelma demokratiasta riittää, todellisia vapaita vaaleja ei tarvita, ja kun kerran olet tullut valituksi, olet ikuisesti demokraattinen johtaja, vaikka vaipuisit mihin tyranniaan.

Usein ihmettelen median toimintaa. Ilmeisimpiä valeita, typeryyksiä tai vääristelyjä ei oikaista, eikä poliitikoilta kehdata pyytää lisäselvitystä asioihin. Minusta on aika olennaista tietoa kansalle, kannattaako presidenttimme demokratiaa vai nimellistä demokratiaa, joten siinä olisi jollekin journalistille hyvä kysymyksen aihe. 

Ihmiset ovat pitäneet Niinistöstä, koska häntä pidetään sopivissa määrin jämeränä ja lempeänä. Minäkin olen Saulista aiemmin pitänyt. Jämeryys on kuitenkin kadonnut vuosien varrella. Ajattelun ja kannanottojen terävyys katoaa kevyessä edustustyössä, koska vastuuta ei ole lainkaan. Kukaan ei odota presidentiltä yhtä paljoa kuin valtioneuvoston jäseniltä, joten lässytyksiä katsotaan sormien läpi. Presidentiltä ei vaadita oikeaa johtajuutta vaan "arvojohtajuutta", ja kaikesta päätellen sen toteaminen, että ihmisen tappaminen on väärin, riittää nykypäivän Suomessa arvojohtajuudeksi.

Jos mieli on niin puutunut, ettei sitä kummempaa sanottavaa keksi yrittämälläkään, on lienee paras olla ihan hissun kissun. Välttyypä ainakin häpeältä. Missä me olisimme nyt, jos voimakkain kannanotto, jonka Kyösti Kallio olisi saanut itsestään kakistettua, olisi ollut neuvostojoukkojen väkivallan ja rajaloukkausten tuomitseminen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Olisiko Saulin jo aika olla hiljaa?"

- Ei.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Matti Vanhanen ei ole tuominnut ja pyytänyt anteeksi, joten hän kannattaa molempia tapahtumia.

Sormea voi osoittaa median suuntaan. Nämä osanotot ja tuomitsemiset ovat lähinnä kansainvälistä protokollaa ja virallista linjaa noudattaen Turkki on demokratia.

Ei näitä tarvitsisi uutisoida ja hehkuttaa sen kummemmin.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Aikoinaan presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen taisivat pyytää muslimimaailmalta anteeksi Ville Rannan Muhammed-pilapiirroksia... ynnä huivi päähän Iranin matkalle - ei tosin Matilla.

Niistä ajoista huomaamme, että "länsimaisen sammakon keitinvesi" on vain kuumentunut...

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Noin käy kun Jeesusta seuraa ja antaa väärän todisteen ainakin presidentti Halosesta.
Presidentti Halonen ei ole edes käynyt Iranissa. Ulkoministeri Halonen on kyllä käynyt. Olisi oikein ja kohtuullista, että nälvintä, joka ei liene kristillisten oppien viestien mukaista jätettäisiin unholaan. Tai toisaalta, tuleekin tuolla tavalla kerrottua ohuesta tietopohjasta. Hyvä asia sinällään!

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen Vastaus kommenttiin #10

Hienoa, Reijo, kun oikaisit - Tarja oli silloin siis ulkoministerinä? Presidenttinä taisi kuitenkin pyytää Ville Rannan Muhammed-pilapiirrosta anteeksi. Sitä et kiistänyt.

Ja missähän se nälvintä oli?

Mitä huiviin tulee... senhän pitäisi ilmaista: "Maassa maan tavalla", joka tässä monikulttuurisuushuumassa tuntuu unohtuvan.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #14

http://yle.fi/uutiset/yle_iranissa_iranin_vaikutus...
Jos Raamatun lukemisen ohella ehdit niin lue yllä olevasta linkistä ja pääset totuuden lähteille.
On vaikea pyytää mitään sellaista anteeksi jota ei ole tapahtunut. Tulkitsen sinun pahoittaneen mielesi kun Tarja Halonen ei ole syyllistynyt sinun kuvitelmaasi kataluuteen.
Mikä teitä Jeesus-uskoisia vaivaa kun teidän pitää yrittää kaivaa malkaa toisten silmistä ja et näen edes rikkaa omasta silmästäsi.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen Vastaus kommenttiin #16

Aika hyvin tämä on näköjään siivottu "kansallisesta muistista", mutta kyllä sieltä jotain löytyi:

"VIRKKUNEN KRITISOI PÄÄMINISTERIÄ

Kun sarjakuva ilmestyi ensimmäisen kerran Kaltiossa, Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Khodr Chehab piti sitä loukkaavana ja Suomen lain vastaisena.

Kataiston mukaan julkaisussa on kyse myös sananvapauden puolustamisesta "valtiovallan nöyristelyä" vastaan. Suomen pääministeri Matti Vanhanen ja presidentti Tarja Halonen pahoittelivat helmikuussa, että alkuperäisiä Muhammad-pilakuvia oli julkaistu Suomen Sisu -järjestön internet-sivuilla.

Tähän pahoitteluun puututtiin myös kansainvälisen lehdistönvapauden päivän seminaarissa Helsingissä tiistaina. Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen arvosteli pääministeri Vanhasen anteeksipyyntöä.

Anteeksipyyntöjen tielle lähtivät vain harvat Euroopan johtajat. Pahoittelussa on Virkkusen mukaan vaaroja, sillä se saattoi "synnyttää islamilaisissa maissa sellaisen vaikutelman, että länsimaista julkisuutta voi ohjailla painostamalla".

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1074117861/Muhamm...

http://timovaittinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1018...

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #23

" Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen arvosteli pääministeri Vanhasen anteeksipyyntöä."

Kristillinen senttari voisi nyt viimein tuoda esille väittämänsä Tarja Halosen anteeksipyynnön.
Mutta nyt on kysyttävä oletko sinä liittynyt näiden sisuliinien porukkaan?

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen Vastaus kommenttiin #25

Ettei Virkkusella olisi ollut pokkaa arvostella presidentti-instituutiota pääministerin ohella - samassa lauseessa?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #14

Itse muistan nähneeni kuvan halosesta huivipäässä paitsi iranissa myös myynninedistämismatkalla kazaktanissa. Myös tämä anteeksi pyyntö Vanhasen kanssa on muistissa.

Matkoista on kyllä aikaa 90 luvun lopussa. Joten kuvia voi olla hankala netinkään syöväreistä löytää. Ylehän nyt siivoaa juttujaan jälkeenpäin siitä juuri mainitsematta.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen Vastaus kommenttiin #34

Joo, Suomessa aika hyvin siivottu... mutta kansainvälisesti löytyy Alexei Nasyrovin kuva Kazakstanin matkalta v. 2010 - huivi päässä:

http://www.alamy.com/stock-photo/nasyrov.html

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #44

Vuosiluku Teheranin suurlähetystön sivuilta, Halonen näkyy olleen siellä ulkoministerinä:

2000 Finnish Foreign Minister Mrs. Tarja Halonen visits Iran

http://www.finland.org.ir/public/default.aspx?node...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #10

Menisikö tuonne saivartelun puolelle. Henkilö ja tapahtuma kun pitävät paikkansa, mutta titteli ei tuona ajankohtana.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen Vastaus kommenttiin #51

Tittelistä ei kyllä puhuttu, kun sanoin, että huivi päässä Iranin matkalla... ja tittelikin oli oikein, kun huivi päässä Kazakstanin matkalla v.2010.

Mutta mikä siinä on niin väärin, jos Halonen toimii niinkuin "maassa maan tavalla"?

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen Vastaus kommenttiin #10

Enhän edes sanonut, menikö ulkoministerinä vaiko presidenttinä Iraniin. Tarkkuutta, Reijo, toisten sanomisten siteerauksissa!

Seppo Hildén

Nyt täytyy sen verran todeta, että terroristi-iskujen tuomitseminen kuuluu näihin päämiesten virantuomiin velvollisuuksiin.

Vaikka ne ovatkin sisällöltään samanlaisia ja itsestäänselvyyksiä, ne pitää tehdä.

Mietippä mikä uutinen se olisi maailmalla, jos Suomen presidentti ei tulisi julkisuuteen tuomitsemaan terrroritekoa.

Muuten olen noista"demokraattisissa vaaleissa" valituista samaa mieltä. Erdogan runnoi itsensä ensin pääministeriksi ja nyt sitten elinikäiseksi diktaattoripresidentiksi joka alkoi ensitöikseeen kiristämään EU:ta pakolaisinvaasiolla, jos Turkki ei saa viisumivapautta.

Että tällainen kansanmies.

Tiina Wiik

No ei todellakaan kuulu velvollisuuksiin, se on vain hyveliputusta, jonka jotkut ovat tavaksi omaksuneet. Siis mitä luulisit tapahtuvan, jos Niinistö verbaalisen tuomitsemisen sijaan vaikka toteaisi, että on ryhdyttävä konkreettisiin toimiin terrorismin kuriin panemiseksi? Luulisiko koko maailma, että Niinistö rakastaa terrorismia, koska ei erikseen sano muuta?
Presidentti valitsee sanansa kuten muutkin. Tarpeettomat latteudet ovat hyveliputusta, ja sitä maailma ei tarvitse. Meillä on sitä aivan tarpeeksi. Se, mitä nyt tarvitaan, on aito johtajuus. Uskotko, että Churchill olisi jäänyt puheillaan historiaan, jos hän olisi vain sokkona toistellut mukavia latteuksia, kuten Chamberlain teki? Kun Churchill avasi suunsa, se oli aina kahdesta syystä: joko jonkin aidon, tärkeän viestin perille saamiseksi tai kansan mielialan nostamiseksi. Se on oikeaa johtajuutta, ei kliseet.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Et taida ymmärtää presidentin tehtäviä tai diplomatian merkitystä. Tai sitä, että Suomi on pieni maa jonka liikkumatila kansaivälisesti on kapeahko, vaikkin EU antaa himpun verran lisäpainoa sanoillemme. Niinistö näyttää ymmärtävän nämä asiat huomattavasti paremmin kuin sinä.

Juhani Nurminen Vastaus kommenttiin #38

Viik on erinomaisen hienosti koonnut yhteen sen mitä jokaisen pitäisi osata käskemättä ajatella!

Parhaaksi kappaleeksi nostaisin tuon: "Usein ihmettelen median toimintaa. Ilmeisimpiä valeita, typeryyksiä tai vääristelyjä ei oikaista, eikä poliitikoilta kehdata pyytää lisäselvitystä asioihin. Minusta on aika olennaista tietoa kansalle, kannattaako presidenttimme demokratiaa vai nimellistä demokratiaa, joten siinä olisi jollekin journalistille hyvä kysymyksen aihe."

Itse tiivistin asian päivää aiemmin näin:
http://juhaninurminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220...

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Tasavallan presidentin on hyvä tuomita erilaiset terrori-iskut ja sotilasvallankaappaukset. Ehkä nykyistä "kännissä ja läpällä" porukkaa harmittaa, kun presidentti ei kirjoita nettiin mitä tahansa solvaavaa ja häiriintynyttä paskaa ja sitten peru sitä seuraavana aamuna. Valtiomiehiltä odotetaan Suomessa perinteisesti arvokasta ja harkitsevaa käytöstä.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Sauli Niinistö toistelee kerta toisensa jälkeen kuinka "eurooppalaiset arvot" ovat uhattuina tai kuinka brexit vaarantaa "eurooppalaisen kivijalan".

Mitkä arvot? Mikä kivijalka? Tuollainen "arvo"puhe ilman sisältöä on ärsyttävää, turhauttavaa, epäuskottavaa, peittelevää, aivan kuten Tiina Wiik kirjoittaa.

Syrjäyttäminen, köyhyys, eriarvoisuus, elämän sisällöttömyys, rumuus, melu, sählinki - nämäkö ovat niitä eurooppalaisia arvoja. Ne saavatkin mennä.

En ole ainoa joka kyselee eurooppalaisten arvojen sisältöä. Keväällä politiikan tutkimuksen päivillä Helsingin yliopistolla oli yliopistotutkijain paneeli ja satapäinen tutkijayleisö. Sielläkin he kysyivät mitä ne Sauli Niinistön hokemat "eurooppalaiset arvot" ovat.

Hauska muuten nähdä nostaako Uuden Suomen "politiikan toimitus" Wiikin kirjoituksen yläkorokkeelle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU:n virallista ideologiaa ja agendaa ei sovi Suomen presidentin arvostella. EU:ssa täytyy näytellä yhtenäistä linjaa varsinkin nyt kun britit lähtivät livohkaan.

Jore Puusa

lainaus
Alan pitää sitä täysin realistisena vaihtoehtona, että hän on sosiopaatti, joka ei aivan ymmärrä, miten ihmisen pää yleensä toimii - arvoista puhumattakaan.
lainaus
------------
Tiina Wiik kirjoittaa tuonen joutsen nimimerkillä rasismia ja vihaa pursuavia solvauskirjoituksia MV blogeihin ja on ollut alusta alkean Ilja Janitskinin kuuliainen trolli.
Nyt hän ilmoittaa julkisesti suomalaisessa blogissa ----kohdistaen tekstinsä tehtävänimikkeeseen, jota aktiivisesti virkavastuulla kantaa vain yksi suomalainen kerrallaan----- että tasavaltamme presidentti on sosiopaatti.
Monia aktiivipoliitikkoja, mutta ei kaikkia- voi sanoa yhteisnimikkeellä sosiopaatti - koska heidän toimintansa keskittyy heidän oman asemansa nostamiseen muista välittämättä. Mutta kovakorvaisen journalistin korvaan rasismisivuilla saastaa levittävän henkilön avoin hyökkäys isänmaatamme kohtaan kuullostaa harvinaisen törkeältä...ja minulle on perusteet.
Tosiin kuin tuonelan joutsen --- olen kuvannut ja tavannut Sauli Niinistön kymmeniä kertoja lehtikuvaajan ominaisuudesta ministerinvuosistaan alkaen. Hän EI ole sosiopaatti..vaikka onkin kokoomuslainen.

Tiina Wiik

Rauhoitu, Jore hyvä. Kyllä minä ymmärrän, että sinulla ahdistaa, kun ideologian uskottavuus murtuu koko maailman silmien edessä, mutta ei sitä tarvitse kuitenkaan kiukutella. Mutta oikeasti, tuo trollijuttu oli aika hauska. Tuo henklökohtaisuuksiin menevien solvausten heittely kun on se sinun leipälajisi. Toki voisit joskus kokeilla vastata toisen ihmisen argumentteihin sen sijaan, että käyt henkilöön.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Joren muutaman jutun jo täältä usarist lukeeneena olen jo saanut käsityksen. Normaalia netti roskaa ja loan heittoa. Ei sen kummempaa. Toivottavasti toimitus siivoaa pian pois. Näinhän he toimivat vastaavissa tapauksissa muutenkin.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Hyvä blogi, heti helähti propsit kirjoiitajalle.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

No, Tiina Wiik on hyvä ja asettuu pres. Niinistön paikalle ja antaa esimerkin meille millaiset Niinistön lausunnot, Nizzan ja Turkin tapauksista olisi pitänyt olla, toki joku muukin voi sen esimerkin antaa, jään odottelemaan.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Viritellä asiasisältöihin, yhteiskunnan ja politiikan rakenteisiin sekä koettuun elämään syventävää keskustelua sen sijaan että heittelee ylimalkaisia ja mitäänsanomattomia fraaseja "arvoista" tai "kivijaloista".

Esimerkiksi brexit-tuomio (Niinistön ohella sitä tekivät lukuisat poliitikot Niinistöäkin rajummin). Entä jos Theresa May on oikeasti hyvillä jäljillä. "Meidän pitää löytää uusi rooli maailmassa, me teemme siitä menestystarinan. .. Isot erot rikkaan Lontoon ja muun Englannin välillä. .. huomio sosiaalisiin eroihin..."

Jospa brexit avaa uuden tulevaisuuden Euroopalle. Vanha EU "arvoineen" jää homeiseksi historian jäänteeksi.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Haluat siis sekä mainostaa läntistä ylimielisyyttä, sitoa Suomea konflikteihin joihin puuttumiseen meillä ei ole tahtoa eikä resursseja ja lietsoa maailmansotaa. Suoraan sanottuna, en voi kuvitella kammottavampaa ja Suomelle huonompaa tapaa ottaa kantaa tapahtumiin.

Ihan kiinnostuksesta, olisitko sinä valmis sotimaan ase kädessä islamisteja vastaan, vai oletko vain halukas lähettämään itsellesi tuntemattomia nuoria miehiä kuolemaan aatteidesi puolesta?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #39

Erikoinen tulkinta? Eihän siinä muuta konkreettisia toimia esitetty kuin maahanmuuttopolitiikka (turvallisuus tulee jo sitä kautta):

"Meidän on ryhdyttävä välittömiin toimiin rakentavan maahanmuuttopolitiikan tuottamiseksi, islamismin leviämisen estämiseksi sekä sisäisen turvallisuuden varmistamiseksi."

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Niinistöllä käsitykseni mukaan on kuolemasta ja politiikasta aika hyvät tiedot omien kokemuksiensa mukaan. Kaikesta en ole samaa mieltä, mutta kenen kanssa nyt olisin.

Erdoganista olen vähän toista mieltä verrattuna Niinistöön.... Jopa sotilasvallankaappaus, mikäli olisi estänyt hulluuden jatkumisen, olisi ollut parempi kuin nykymeno. Vertaus (natsikortilla) Hitlerin attentaattiin ja sota olisi loppunut nopeammin mikäli attentaatti olisi onnistunut... no ei onnistunut, ei onnistunut tämäkään sotilasvallankaappaus. Aina ei voi onnistua, ei edes joka kerta.

Nähtävästi "Tuonen Joutsen" rantautunut tännekin. Varoisin vähän sitä Janitskinin Iljan paikkaa, mutta kukin tavallaan.

Sosiopaattisyytökset ovat vähän yliampuvia.... IMHO..... vaikken kaikesta pressan kanssa olekaan samaa mieltä todellakaan.... Tapansa siis kullakin, mutta kovin vakuuttavia perusteluita ei Wiikillä ole... Joistakin asioista aina löytää samoja mielipiteitä, mutta onko noin rajulle haista-paska-tyylille kunnon perusteitakin...

Tiedän ettei huomiota enää (valitettavasti) saa ilman entisiä meriittejä/suhteita tai uber-yliampuvia kirjoituksia.... huomion haluamiseen lienee siis jotain syytä.

Tiina Wiik

Ei sosiopaatti ole mikään haukkumasana vaan kuvaava termi tietynlaiselle persoonalle. Sosiopaatti on henkilö, jolta puuttuu kykyä asettua muiden ihmisten asemaan, tulkita tunteita ja erottaa oikeaa väärästä. Joten sosiopaatti on henkilö, jolle mikään moraalinen itsestäänselvyys ei välttämättä olekaan niin itsestäänselvää. Vaikka pop-kulttuurissa sosiopatia yhdistetään rikollisuuteen, se on kuitenkin vain termi käytökselle ja ajattelulle.

Tiina Wiik

Mutta toki kova termi oli tarkoituksellinen. Tässä on nyt lässytykset lässytetty, sitä ei tarvita lisää. Ei ihmisiä voi herätellä lässytyskierteestä lässyttämällä heille lisää. Virhe toiminnassa pitää osoittaa selkeästi ja napakasti.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

A.G:"..ja antaa esimerkin meille millaiset Niinistön lausunnot, Nizzan ja Turkin tapauksista olisi pitänyt olla,"

En nyt ole Tiina, mutta koska "joku muukin" kelpaa, niin laitetaan tähän copypaste tuosta Tiinan aiemmasta kommentista, mikä kenties jä Artolta huoamioimatta.
Siinä hän siis totesi; "..jos Niinistö verbaalisen tuomitsemisen sijaan vaikka toteaisi, että on ryhdyttävä konkreettisiin toimiin terrorismin kuriin panemiseksi?"

Minusta tuo kuulostaa huomattavasti paremmalta kuin pelkkä "tuomitseminen"..toki siitä vielä puuttuu se että mitä nuo "konkreettiset toimet" oikein olisi. Ehkä niitä pohtimaan sitten voisi laittaa sopivat henkilöt, viranomaiset, mitkä hyvänsä. Pelkkä sormen heristely kuitenkaan ei taida auttaa mitään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niinistö on hyvä presidentti, lausunnot olivat juuri sellaisia kuin pitääkin tässä tilanteessa.

Tällaisen ''minäpä olen näppärä ja haukun Presidenttiä'' kirjoituksen voi laittaa ihan blogistin oman navan nostamisen piikkiin, mitään järkipohjaahan kirjoituksessa ei ole.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Juuri tälläisia kannanottoja jota Niementaus ja Wiik esittää on ISIS:e suurta herkkua. ISIS pyrkii asetelmaan muslimaailma vastaan läntinen maailma ja jos haluamme saada terroristien katseet kohdistumaan tänne kotisuomeen niin ei muuta kuin jyrkkiä kannanottoja kehiin. Vielä kun jollain olisi se "viisasten kivi" jolla terrorismi kuriin saataisiin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

A.G:"Juuri tälläisia kannanottoja jota Niementaus ja Wiik esittää.."

Jos huomasit, niin itse vain kopsasin toisen sanomisia. Olen toki itsekin tuon kannalla ja siis enempi sillä linjalla, että "tarttis tehdä jotain", kuin sillä että vaan "tuomitaan jyrkästi".
Mitään viisasten kiveä ei itselläni ole, mutta siitä olen kokolailla varma että tämä nykyinen "suvaitsevaisuus" ei tuota tulosta, eikä lopeta näitä terroritekoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Charlie Hebdon jälkeen Suomessa käytiin keskustelua sananvapaudesta ja valtaosa poliitikoista ja media olivat liikuttavan yksimielisiä ettei Suomessa sananvapautta kaivata. Nöyristely ja ongelmien hyssyttely kuuluu viralliseen liturgiaan koska Suomi ei saa keikuttaa yksimielistä EU-venettä.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Kyllä meillä on sananvapaus. Sitä todistaa mm. se, että Makkonen voi heitellä päättömiä päästöjään ihan vapaasti. Mikä on Makkoselle ihan oikein!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olisihan se yllättävää jos Niinistö olisi tuominnut tämän globaaliksi jihad hyökkäykseksi heti ensimmäisessä lausunnossaan. Tähän mennessäkään ei ole ilmennyt mitää syytä liittää Nizzan tapahtumia Daeshin masinoimaksi. Kaikki viittaa elämässään umpikujaan ajautuneen väkivaltaisen luuserin joutsenlauluun. Jos todisteita muusta ranskalaisten rikostutkinnassa paljastuu, niin sitten on kovempien lausuntojen paikka.

Jore Puusa

Tämä tässä kun se on suomeksi..englanniksi samaa joka tuutista.

STT / NIZZA

Äärijärjestö Isis on ilmoittautunut Nizzan iskun tekijäksi. Asiasta kertoo järjestöä lähellä oleva tiedotusväline Amaq.
Ranskan sisäministeri: Nizzan hyökkääjä ilmeisesti radikalisoitui nopeasti
Ranskan sisäministerin Bernard Cazeneuven mukaan vaikuttaa siltä, että Nizzan hyökkääjä radikalisoitui erittäin nopeasti. Hänen mukaansa torstainen isku oli uudenlainen hyökkäys, joka osoitti terrorismin vastaisen taistelun vaikeuden.

STT

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Höpöä. Kun ilmenee joku todiste yhteydenpidosta ja suunnittelusta, niin sitten katsotaan uudelleen. Daeshin antamat lausunnot ovat pelkkää propagandaa kunnes toisin todistetaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #32

Niin tämähän on isiksen taktiikka. Kannustaa yksittäisiin terroritekoihin. Torjunta on vaikeaa ja muita ei paljastu jos jää kiinni. Riittää, että mobilisoi kannattajakunnan tekemään itsenäisiä hyökkäyksiä.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/asian...

Unto Toivainen Vastaus kommenttiin #62

2000-luvulla kaikki koulusurmat olivat "konseptiltaan" samanlaisia ... oli syrjäytynyt koulukiusattu "nörtti", oli nettiin ladattu video, jossa oli uhoa, aseiden esittelyä ja teininihilismiä. Sitten mentiin kouluun ampumaan koulukavereita... mutta pohjimmiltaan kyse oli laajennetusta itsemurhasta.

Nyt Isis on luonut vastaavan konseptin syrjäytyneille (maahanmuuttaja/-taustainen) nuorille miehille. Kuten koulusurma-konseptissakin, tekijä saa kostonsa ennen kuin tappaa itsensä. Tässä konseptissa myös Isis saavuttaa tavoitteensa eli saa eurooppalaiset paskomaan housuunsa... ja kiusaamaan lisää lähimmäisiään.

... ja ei kun udestaan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Suomessa politiikot puhuvat politiikkaa. Tarvitaan melkoinen kulttuurillinen muutos jos tilanteeseen korjausliikettä toivoo. Kaikkihan nämä ovat tabuaiheita joista ei saa (ainakaan totta) puhua. Eu - kuviot ja Brexit. Näissä kahdessa tapauksessa voisi toki syyttää terroristin kasvattajamaata Saudi-Arabiaa ja vaati sinne nyt ainakin Venäjän kaltaisia pakotteita. Muttakun Usa ja öljy. Samoin tulisi tehdä Turkin diktaattorille. Muttakun siirtolaisvyöryn patomaa ja tulppa.

Risto Laine

Eurooppalaiset arvot voisi kuvailla tyhjäksi simpukan kuoreksi, jonka lävitse vesi virtaa veltoimenaan ikuisuuteen.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Hyvää settiä Tiinalta. Saulilta on mennyt menestys vähän päähän ja vaikuttaa tankeromaiselta ulkoinen vaikutelma. Sauli on kuitenkin Haloseen verrattuna aivan toista maata ja johan Tavja dissasi Saulin osuuutta Areenassa disponderi casessa. Sehän oli Suomen "parhaan" naispresidentin mielestä pitkää jatkumoa, varmasti hänen ajastaan asti. Säälittävää uraputkesta luiskahtaneelta sosialistilta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Presidentin puolustukseksi sanoisin että Niinistö nyt on kuitenkin sata kertaa parempi pressa kuin oli Halonen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Mielestäni Niinistö on hyvä presidentti mutta niin oli Halonenkin. Suomella on ollut kohtuullisen paljon onnea presidenttien suhteen. Toivottavasti sama onni jatkuu tulevaisuudessa. Niinistöä kohtaan ei ole vielä aloitettu samanlaista mielipuolista loanheittoa kuin Halosen aikana. Huvittavaa kuinka isänmaallisina esiintyvät tahot ovat aina herkimpiä hyökkäämään Suomen kansallisia instituutiota vastaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Huvittavaa kuinka isänmaallisina esiintyvät tahot ovat aina herkimpiä hyökkäämään Suomen kansallisia instituutiota vastaan."

Oliko Halonen mielestäsi kansallinen instituutio?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #42

Presidentti on kansallinen instituutio ja jos sen haluaa ilmaista noin pelkistetysti, niin se tarkoittaa, että Tarja Halonen on Suomen kansallinen instituutio. Itse ajattelen tosin niin, että Halonen edustaa Suomen kansallista instituutiota, presidentti-instituutiota. Se on lähinnä semantiikkaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #45

Kysyin Halosesta? Pakko kai oli joku pressaksi valita.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #50

Vastasin, että kyllä, Tarja Halonen on presidentti, eli kansallinen instituutio. Mielestäni Halonen on toiminut presidentin tehtävässä arvokkaasti aivan kuten muutkin Suomen presidentit.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kerro älykkyysosamääräsi 57,0 yhdellä, niin mikä on tulos?"

??

Seppo Hildén

Katoin kolmoselta Porin Areenapätkän, jossa Halosta haastateltiin Nizzan terrori-iskusta ja terrorismin lisääntymisestä yleensäkin sekä sen tuomasta turvallisuusvajeesta Euroopassa. Halonen veti vanhasta muistista syyt palestiinalaisiin, jotka eivät ole saanut omaa maataan. Hyvä että ei ollut laittanut palestiinalaihuivia kaulaansa lavalle. Mutta hauskin hetki oli se, kun hän huikkasi yleisölle turvallisuustilanteesta ja ihmisten kokoontumisista, että tässähän mekin vaan istutaan Tampereella.

Vaikka istuivat Porissa.

Maikkarin toimittajat eivät kehdanneet korjata Halosen mokaa.

Sekaisin tää nainen oli ulkoministerinä, pressana, ja näköjään edelleen vielä eläkkeelläkin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Muuta en Halosesta muista kuin hänen matkansa kiittämään Mubarakia, Kaddafia ja Assadia heidän demokrattista ja humaania tapaa johtaa maitaan. Assadille piti viedä oikein Suomen Valtion korkein kunniamitali.

Syyrian sotarikoksista syytetty hirmuhallitsija Bashar al Assad sai maamme korkeimman kunniamerkin eli Suomen Valkoisen Ruusun suurristin ketjuineen vuonna 2009. Assadille kunniamerkin ojentaneen presidentti Tarja Halosen mukaan kyseessä on kansainvälisesti käytetty tapa.

Tämän mukaan niitä mitaleja pitäisi nyt jakaa vähintään yksi kuukaudessa. Ansioituneita alkaa olla jo jonoksi asti.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Muistaakseni Hitler antoi Mannerheimille natsi-Saksan korkean kunniamerkin ja kullatun konepistoolin. Näiden saamisella tai saamattomudella voi perustella mitä tahansa.
Oli jakajana tai vastaanottajana kuka tahansa.

Ilkka Huotari

"Ei saa antaa pelolle valtaa" on myös idiotismin huipentuma.

Suomennettuna se tarkoittaa vain sitä, että a) mitään ei pidä muuttaa asenteissa islamiin b) maahanmuuttopolitiikkaa ei saa kiristää. Jostain syystä Euroopan islamisaation pitää jatkua päättäjien mielestä muuttumattomana.

https://twitter.com/PetteriOrpo/status/75398615788...

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Oletteko kuulleet osanottoa näistä surmista, joissa Saulilla oli osuutta?

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207366-p...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

No syntyyhän tästä Turkin demokratian tukemiseen liittyvästä lausunnosta kinkkinen tilanne niin Sauli Niinistölle kuin muillekkin EU maiden päämiehille.

Erdogan alkaa vangita ja teloittaa "vallankaappaajia" ilman oikeudenkäyntiä. Samalla Turkin perustuslakiin tehdään pikavauhtia muutos, että kuolemantuomio otetaan takaisin käyttöön.

EU pitää kaikesta tästä huolimatta Turkkia potentiaalisen EU kumppanina ja mallimaana uudeksi EU:n jäseneksi.

Presidentti Obama on antanut myös tukensa Erdoganille NATO kumppanuuden takia. Tietysti siellä hiertää se, että Erdogan on vaatinut Gylenin luovuttamista. USA tuskin Gyleniä koskaan Erdoganille luovuttaa. Kiistan ainekset ovat ilmassa.

Putin ei ole sanonut juuta eikä jaata. Tosin Duuma ehdottaa, että Turkin ja Venäjän asevoimat voisivat alkaa harjoittaa tiivistä yhteistyötä. Tässä Venäjä tekee varmasti kaikkensa, vaikka maiden väliset erimielisyydet olivat poikki vain pari kuukautta sitten.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä Niinstö kohtuudella on virkaansa hoitanut, mutta siinä kun Halonen, Ahtisaaresta puhumattakaan, hallitsee laajan näkökulman "maailman menoon" Niinstö on pikkusieluinen, kamreenimainen nipottaja joka takertuu asioihin jotka hänelle ei edes kuulu. Niinistölle kunniaksi on kyllä sanottava, että hän on antanut "lapsivaimo" Haukion hiota jyrkimmät särmät itsestään.

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Olen Tiina Wiik'in kanssa kokolailla samoilla linjoilla.

Kokolailla siksi, että diplomaattisen tuominta-jargonin jälkeen todellakin pitäisi sanoa jotain. Ja olla sanomatta. Ja kokolailla siksi, että olisi kai jo aika kuulla, edes oikeansuuntaisia, arvioita terrorismin syistä.

Ihmetykseni lisääntyi kuunneltuani ex-presidentti Tarja Halosen kommentteja Nizzan veriteosta Pori-Areenalta. Siitä häneltä siis mm. kysyttiin. Mutta ei pystynyt kykenemään vastaamaan. Loppupeleissä hänenkin sanomisensa synteesi oli; voimaa ja vastavoimaa lisää, kansalaisten henkilöön käyvää tiedustelua lisää, sekä rajat ylittävää yhteistyötä. Hieman sofistikoidummin sanakääntein. Edes häneltä olisin odottanut analyysiä terrorismin syistä. Vaan ei. Ei edes ole viran suuria rajoitteita enää.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=102052...

Juhani Nurminen

En usko, että löytyy ketään Isiksen ulkopuolelta joka pystyisi likikään oikein analysoimaan terrorismin syitä. Mutta heti kun Isis hyödyntää tilaisuutta käyttää asiansa (mikä se on) eteenpäin viemiseen "äkisti radikalisoitunutta kamikazetyyppia" niin sen on maailma valmis hyväksymään - asiaa ja tapahtumia kyseenalaistamatta. Haetaan siis helppoa selitystä - miksi?

Toimituksen poiminnat